Wijkverpleging is schoonmaakwerk?

Vanochtend werd ik geattendeerd op een bericht over een stageloper in de wijkverpleging. Er is een groot tekort aan verpleegkundigen in de wijkzorg en de NOS keek mee met een tweede- of derdejaars HBO-verpleegkunde student die van haar school (HvA) verplicht een dag mee moest lopen in de wijkverpleging. Opvallend was de zin:

“Mijn beeld over de wijkzorg is heel erg veranderd. Ik dacht eerst dat ik vooral zou schoonmaken bij mensen thuis, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn”

Goed, wat ik mij dan afvraag, als eerstejaars HBO-V student, is: Wat gaat er mis in je hoofd als je denkt dat een wijkverpleegkundige schoonmaakt bij  mensen thuis? & Wat heeft haar school verkeerd gedaan, waardoor zij niet weet wat je als verpleegkundige in de wijkverpleging doet?

Als ik haar verhaal zo hoor, schaam ik me. Schaam ik me voor mijn mede student die deze uitspraak had. Ze zegt dat ze meer uitdaging wil, omdat ze een HBO-V er is. Als ik haar hoor praten denk ik dat haar uitdaging vooral ligt in het leren kennen van de vakken van de verpleegkunde buiten het ziekenhuis. Het is van belang dat een school hier haar leerlingen over informeert en het uit laat proberen. Dat een school laat zien waarom & hoe de verpleegkunde breed is. Nou vind ik het wel een goed punt van de HvA dat ze haar leerlingen verplicht mee laat lopen in de wijkverpleging, hierdoor snappen leerlingen als Iris tenminste dat wijkverpleging geen schoonmaakwerk is!

Het lijkt erop dat NOS met dit bericht duidelijk wil maken dat HBO-V studenten stage moeten lopen in de wijkverpleging. Als je beter leest zie je tussendoor dat er je ook nog verteld wordt dat er een tekort is in de wijkverpleging, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Dat is vrijwel oud nieuws, maar wel goed om nog een keer in de aandacht te brengen. Dit betekent: grote kans op werk. Mocht je nog twijfelen over je studiekeuze… 😉

Persoonlijk trekt dit beeld van: ‘de verpleegkunde student in de wijkzorg’ mij niet meer naar de wijkverpleging dan nu. Laat ik ook maar een dag stage gaan lopen dan. Leer ik ook dat wijkverpleging geen schoonmaakwerk is.

Bron: NOS: ‘Voor mijn stage dacht ik: bah wijkzorg, maar nu vind ik het leuk’

Pinterest
Pinterest
YouTube
Follow by Email
Instagram
Facebook
Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *